Wat is een opgeblazen gevoel?
Een opgeblazen gevoel in de buikstreek is een veel voorkomend symptoom dat ontstaat door een verstoring van de spijsvertering of door de aanwezigheid van een grotere hoeveelheid gas in het maag- en darmstelsel dan normaal. In het maag-darmkanaal is nl. een bepaalde hoeveelheid gas aanwezig, maar soms kan er meer gas in je maag- en darmstelsel aanwezig zijn, omwille van lucht die je inslikt of omwille van gasvorming door darmbacteriën. Een teveel aan gassen of lucht in de darmen gaat heel vaak gepaard met winderigheid en soms ook met misselijkheid of een verminderde eetlust.
Een opgezette buik veroorzaakt een onaangenaam gevoel waarbij je buik uitgerekt of gezwollen lijkt. Vaak is je buik ook zichtbaar opgezwollen, maar je kan een opgeblazen gevoel eveneens ervaren zonder dat dit zichtbaar is.
Wat zijn de oorzaken van een opgeblazen gevoel ?
Een opgezette of opgeblazen buik kan verschillende oorzaken hebben:
- Je eetpatroon: door te snel te eten en onvoldoende te kauwen kan er lucht in je buik komen die zorgt voor een opgeblazen gevoel
- Bepaalde voedingsmiddelen zoals kolen, ajuin, prei of een overconsumptie van noten of zetmeelrijk voedsel
- Een verstoorde darmflora, een overgroei met candida (gisten) of een besmetting met darmparasieten
- Een lactose- of glutenintolerantie
- Stijging van histaminespiegels door een enzymtekort
- Het gebruik van maagzuurremmers
- De aanwezigheid van een ontsteking, in dit geval is ook ontlastingspatroon afwijkend
Hoe verlicht je een opgeblazen gevoel?
Afhankelijk van de oorzaak van het opgeblazen buikgevoel, zijn er verschillende manieren om klachten te verlichten of te verhelpen. Voorkomen kan niet altijd, maar een gezonde levensstijl kan zeker helpen. Ook een evenwichtige, gevarieerde voeding is van belang. Eten speelt namelijk een belangrijke rol in de darmhuishouding en daarom is het goed om gevarieerd te eten en voldoende te drinken. Ook fysieke activiteit kan helpen. Je hoeft niet per se intensief te gaan sporten, een flinke wandeling is reeds een stap in de goede richting. Bekijk het volledige overzicht aan tips bij maag-darmklachten. Indien de klachten lang aanhouden en erg pijnlijk zijn, doe je er goed aan om een afspraak te maken bij je huisarts.
Er bestaan zeer uiteenlopende geneesmiddelen om spijsverteringsklachten te behandelen. Carmenthin® is een geneesmiddel verkrijgbaar zonder voorschrift, enkel in de apotheek. Het bevat een combinatie van twee actieve bestanddelen die symptomen van gastro-intestinale klachten zoals een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid en buikpijn kunnen verlichten.