Vrouw knijpt haar neust dicht

Wat is flatulentie?

Flatulentie of winderigheid is een van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen en gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel. Winderigheid is het gevolg van een overmatige ophoping van gassen in het darmkanaal.

Winden bestaan uit een mengsel van gassen zoals waterstof, methaan, kooldioxide en zwavelhoudende stoffen die bacteriën in de darm produceren. Een groot deel van deze gassen wordt via het bloed afgevoerd en via de longen uitgeademd. De rest die achterblijft, kan echter winderigheid veroorzaken en tot een opgezette buik leiden.

Een overmatige gasproductie veroorzaakt niet enkel lichamelijke problemen zoals een opgezette buik, buikpijn of darmkrampen; het veroorzaakt ook sociale ongemakken. Het laten van winden in nabijheid van onbekenden, of zelfs bij  familie en vrienden is iets wat vaak tot schaamte leidt. 

Belangrijk om te weten is dat het laten van windjes gezond is. Dagelijks produceren we gemiddeld een halve tot anderhalve liter darmgas en laten we zo een 25-tal windjes, waarbij we ze vaak zelfs niet opmerken. Bij een toename van gasproductie, kan je echter een opgeblazen buik krijgen en kan je de drang hebben om veel meer winden te laten.

Wat zijn de oorzaken van winderigheid?

Veelal wordt winderigheid veroorzaakt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of door voedselintoleranties. Zowel lactose-intolerantie, glutenintolerantie als een intolerantie voor zoetstoffen kunnen ernstige winderigheid veroorzaken.

Daarnaast kunnen specifieke ziektebeelden zoals het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, een bacteriële infectie of candida overgroei, naast andere maag-darmklachten ook winderigheid veroorzaken.

Een niet te onderschatten factor is psychologische stress. Deze kan wel degelijk winderigheid bevorderen. Lees hiervoor meer over ons buikbrein.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken winderigheid?

Koolzuurhoudende dranken staan zeker hoog bovenaan de lijst, en al zeker wanneer deze koud en snel worden gedronken.

Ook vezelrijk voedsel wordt vaak erkend als één van de frequentste boosdoeners. Begrijp het niet verkeerd, een vezelrijk dieet is wel degelijk gezond en bevordert de spijsvertering! De enzymen in onze darmen kunnen echter geen vezels verteren, vezels kunnen enkel verwerkt worden door onze darmflora. Bij het afbreken van de voedingsvezels door onze darmbacteriën ontstaat er echter extra gas die op zijn beurt voor (vaak geurende) winden kan leiden.

Andere voedingsmiddelen die bekend staan om hun winderig effect zijn:

  • Kolen
  • Peulvruchten
  • Ajuin- en preisoorten
  • Onrijpe vruchten, steen- en citrusvruchten
  • Gist (bv. ook aanwezig in bier)
  • Vette gerechten
  • Suiker of suiker vervangende stoffen
  • Melk-, kaas- en yoghurtproducten

 

Welk voedingsmiddel nu exact winderigheid veroorzaakt bij wie, is individueel erg verschillend. Door een voedingsdagboek bij te houden en deze voedingsmiddelen gericht te consumeren, kan je achterhalen wat bij jou winderigheid veroorzaakt. Vaak is ook de hoeveelheid die je consumeert van belang, mogelijks kan je wel 1 schepje broccoli verdragen maar is een volledig opgeschept bord nefast voor je darmen.

Bekijk het volledige overzicht aan tips bij maag-darmklachten.

Indien de klachten lang aanhouden en erg pijnlijk zijn, doe je er goed aan om een afspraak te maken bij je huisarts.

Er bestaan zeer uiteenlopende geneesmiddelen om spijsverteringsklachten te behandelen. Carmenthin® is een geneesmiddel verkrijgbaar zonder voorschrift, enkel in de apotheek. Het bevat een combinatie van twee actieve bestanddelen die symptomen van gastro-intestinale klachten zoals een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid en buikpijn kunnen verlichten.