Voedsel, stress en spijsvertering
Kerst, Pasen, jubilea, verjaardagen, zomerbarbecues… Deze staan vaak synoniem voor een overaanbod aan heerlijke - maar niet bepaald lichte - gerechten. De voorbereidingen voor een feestmaal kunnen op zich al tot stress leiden en een invloed hebben op de spijsvertering. De uitgebreide en vaak vet- of suikerrijke gerechten, in combinatie met enkele glaasjes alcohol, doen de rest. Het resultaat: pijnlijke krampen, een vol gevoel, vervelende gasvorming en het gevoel dat er een steen op je maag ligt.
Maar ook een ongezond voedingspatroon of onvoldoende opname van voedingsvezels, kunnen het spijsverteringsstelsel verstoren. Prikkelende voeding, zoals bijvoorbeeld gekruide gerechten en dranken met een hoog zuurgehalte, alcohol, fastfood of vezelarme voeding, kunnen klachten veroorzaken die steeds opnieuw terugkomen. In dat geval heb je voornamelijk last van een opgeblazen en vol gevoel, dat vaak gepaard gaat met krampen ter hoogte van maag en darmen.
Stress kan een bepalende rol spelen wat de intensiteit van de symptomen betreft. Wanneer men grote zorgen heeft, kan dit de darmwerking versnellen of vertragen en tot klachten leiden. Anderzijds kunnen de klachten net zorgen voor stress. Wanneer dan ook de mentale weerstand is aangetast, versterken de symptomen zich en ontstaat er een vicieuze cirkel. Stress kan het spijsverteringsstelsel dus beïnvloeden en een scala aan uiteenlopende symptomen veroorzaken, zoals een verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Lees hier meer over je buikbrein dat verklaart hoe stress een invloed heeft op je maagdarmstelsel.
Stress en tijdnood kunnen leiden tot slechte eetgewoonten. Te snel eten, maar ook op onregelmatige tijdstippen eten en te veel eten, kunnen een negatieve impact hebben op de vertering en het welzijn van de darmen.