Wat zijn buikkrampen?
Buikkrampen doen zich voor in de buikstreek. Meestal ontstaan ze in de maag en/of in de darmen. Soms worden buikkrampen ook wel aangeduid met de term ‘kolieken’: een pijnaanval in de buik doordat bepaalde spieren in de buik zich samentrekken.
Ons spijsverteringsstelsel is een ingewikkeld proces waarbij meerdere organen zijn betrokken. Alle bruikbare stoffen worden uit het voedsel gehaald en hetgeen we niet kunnen gebruiken verlaat ons lichaam als feces. Heel dit spijsverteringsproces duurt ongeveer 24 tot 48 uur. Zowel de maag als de darmen maken hierbij voortdurend een knijpende beweging (peristaltiek), om het voedsel vooruit te duwen. Deze ritmische kneedbewegingen, van zowel de maag als de darmen, kunnen (lichte) maag- en/ of darmkrampen veroorzaken.
Buikkrampen en buikpijn zijn niet hetzelfde. Buikpijn is een aanhoudende pijn of belemmering ergens in je spijsvertering, gaande van je slokdarm tot je endeldarm. Buikkrampen daarentegen kennen een golvend verloop. Je ervaart ze slechts op bepaalde momenten en het lijkt dan alsof je buik samentrekt van de pijn. Het gaat dan ook snel weer over.
Wat zijn de oorzaken van buikkrampen?
Buikkrampen kunnen zich op verschillende manieren voordoen, gaande van lichte tot zeer zware krampen, en ze kunnen zich ook op verschillende plaatsen voordoen. Iedereen heeft wel eens last van buikkrampen, maar wanneer deze lang aanhouden en erg pijnlijk zijn, doe je er goed aan om een afspraak te maken bij je huisarts.
Buikpijn kan veel oorzaken hebben. De twee belangrijkste zijn voeding en stress. Deze beide oorzaken aanpakken is een goede manier om buikkrampen te vermijden.
Hoe verlicht je buikkrampen?
Er zijn verschillende manieren om buikkrampen te verlichten of te verhelpen. Voorkomen is niet altijd mogelijk, maar een gezonde leefstijl, met een gevarieerd voedingspatroon, kan zeker helpen. Eten speelt namelijk een belangrijke rol in de darmhuishouding en het is daarom dus goed om te kiezen voor gevarieerde en evenwichtige voeding alsook om voldoende te drinken. Ook je fitheid verbeteren kan helpen. Je hoeft daarom niet per se intensief te gaan sporten, regelmatig een flinke wandeling inplannen is al een stap in de goede richting. Bekijk het volledige overzicht aan tips bij maag-darmklachten.
Er bestaan zeer uiteenlopende geneesmiddelen om spijsverteringsklachten te behandelen. Carmenthin® is een geneesmiddel verkrijgbaar zonder voorschrift, enkel in de apotheek. Het bevat een combinatie van twee actieve bestanddelen die symptomen van gastro-intestinale klachten zoals een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid en buikpijn kunnen verlichten.