Wanneer reizen de maag en darmen overhoop haalt
De favoriete hobby van Belgen is reizen. Tijdens je vakantie word je verondersteld de zorgen van het dagelijkse leven even te vergeten en volledig te ontspannen. Maar bijna iedereen kent deze typische situatie: megastress voor je op vakantie kan vertrekken. Op het werk moet alles op het laatste nippertje afgewerkt worden, want je wilt alles netjes aan je collega’s kunnen overdragen. Daarnaast kunnen de reisvoorbereidingen erg tijdrovend zijn. Het inpakken van je koffer is hierbij nog de minste bron van stress. Er moet zo veel worden geregeld, van reispassen tot EHBO-doos en het plannen van de bloemenbewatering. Het gevolg: vaak begin je volledig gestrest aan je vakantie. En dat heeft zijn gevolgen voor de spijsvertering. Lees hier meer over je buikbrein dat verklaart hoe stress een invloed heeft op je maagdarmstelsel.
Soms heeft onze spijsvertering de neiging om te staken tijdens de vakantie. We eten meer dan normaal, op ongewone tijdstippen, het eten is anders dan normaal en ons volledig dagritme kan uit balans zijn. Dit uit zich vaak in een vol gevoel, gasvorming en buikpijn.
Daarbij komt ook dat als je met het vliegtuig of naar het hooggebergte reist, de lagere luchtdruk je spijsverteringsstelsel helemaal in de war kan brengen. Door de hoogte en het feit dat de luchtdruk daar lager is, gaat het gas dat aanwezig is in je maag- en darmkanaal uitzetten. Daardoor krijgen veel mensen last van winderigheid, een opgeblazen gevoel en nog heel wat andere darmongemakken. Bovendien krijgt je bloed minder zuurstof, waardoor je lichaam moeilijker voedsel vervoert naar de dikke darm. Aangezien hier al het voedsel terecht komt dat niet verteerd kan worden, kan dit leiden tot obstipatie en winderigheid. Op hoogte zal je minder goed naar het toilet kunnen gaan, waardoor je met dat opgeblazen gevoel blijft zitten.